Mustafa Kemal (Atatürk)’ün gazeteci Ruşen Eşref Bey’e anlattığı Çanakkale anıları ilkin 1918’de “Yeni Mecmua”da yayımlanmıştır. Atatürk 1930’da kitap olarak bastırdığı bu söyleşisinde Çanakkale Zaferi’ni kimlere ve nelere borçlu olduğumuzu şu sözlerle açıklamıştır:

Mustafa Kemal (Atatürk)’ün gazeteci Ruşen Eşref Bey’e anlattığı Çanakkale anıları ilkin 1918’de “Yeni Mecmua“da yayımlanmıştır. Atatürk 1930’da kitap olarak bastırdığı bu söyleşisinde Çanakkale Zaferi’ni kimlere ve nelere borçlu olduğumuzu şu sözlerle açıklamıştır:

“Okumak bilenler ellerinde Kuranı Kerim, cennete girmeğe hazırlanıyorlar. Bilmiyenler kelimei şehadet çekerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur.”

 

 

Fakat gelin görün ki bu kitabın yeni baskısında bu cümleler kaldırılıyor! Kim yaptı? Neden yaptı? Bu yayıncılık ahlakına sığar mı? Neden bu cümleler vs. Soruları sormadan edemiyoruz. Neyse ki Cengiz Özakıncı gibi aydınlarımız var ki bu tarihi gerçekleri öğreniyoruz…

 

NOT:

Bu yazıdaki amaç Atatürk’ü dindar vs. Gösterme çabası değildir o onun kişisel özgürlüğü alanıdır. Burada ki amaç Atatürk’e Çanakkale üzerinden “Din Düşmanı” algısı oluşturmaya çalışan Psikolojik Savaş görevlilerine yanıtımızdır.